Gezondheid
Tips tegen een jeukende hoofdhuid
Waarom krijg ik zo snel blauwe plekken?
Zo rij je zonder rugklachten
Tips tegen rugpijn in de auto
1. Jeuk op je hoofdhuid? Gebruik minder shampoo
Shampoo reinigt je haar, maar het verwijdert ook de natuurlijke vetten van je huid en haar. En dat terwijl dat nauturlijke beschermingslaagje goed van pas komt als je hoofdhuid jeukt. Je hebt maar een klein beetje shampoo nodig om je haar goed schoon te krijgen.
2. Douche niet te warm
Hoe warmer het water, hoe meer het je huid uitdroogt en dat doet de jeuk geen goed. Koud(er) douchen heeft meer voordelen.
3. Was je haar niet iedere dag
Geef je huid de tijd om te herstellen door het tussendoor minstens een rustdag te geven.
4. Laat je haar aan de lucht drogen
Op die manier tast je je huid zo min mogelijk aan.
5. Wissel van shampoo
Merk je na twee weken geen verbetering? Misschien is de shampoo die je gebruikt te agressief voor je huid. Stap tijdelijk over op een mildere shampoo voor de gevoelige hoofdhuid.
6. Gebruik minder stylingproducten
Laat je stylingproducten een tijdje voor wat ze zijn en gun je hoofdhuid rust om te herstellen.
7. Krab niet
Krabben lucht misschien heel even op, maar uiteindelijk maakt het je probleem alleen maar erger. Voel je toch de behoefte om te krabben, druk dan voorzichtig met je nagel in de huid om de jeuk te verzachten. Maar beter nog: laat je hoofdhuid met rust tot je van de klachten af ben.
8. Ga naar de huisarts
Helpt niets en blijft de jeuk aanhouden? Raadpleeg je huisarts.
Lees ook: Meer tips om jeuk te verzachten
Hoe ontstaat een blauwe plek?
Een blauwe plek is een bloeduitstorting onder de huid. Er is een bloedvaatje geknapt. Omdat de huid nog intact is en het bloed zich daaronder ophoopt, zorgt dat voor een blauwe kleur. Hoe ontstaat een blauwe plek precies?
De een heeft sneller last van blauwe plekken dan de ander. En soms krijg je er naarmate je ouder wordt ook sneller last van. Dit zijn vijf redenen waarom je snel blauwe plekken krijgt:
1. Je wordt ouder
Naarmate we ouder worden, wordt onze huid dunner, net als het weefsel vlak onder de huid. De bloedvaten krijgen daardoor minder bescherming, waardoor je sneller een blauwe plek krijgt als je je stoot.
2. Het is een bijwerking van je medicijnen
Sommige medicijnen maken je huid dunner, waardoor je sneller een blauwe plek oploopt. Kijk in de bijsluiter van je medicijnen of blauwe plekken of een dunnere huid een van de bijwerkingen kan zijn.
3. Je hebt zwakke bloedvaten en daardoor snel blauwe plekken
Het is genetisch bepaald hoe sterk je bloedvaten zijn. Heb je niet zulke sterke bloedvaten dan zul je na een zacht stootje sneller een blauwe plek hebben.
4. Je hebt een vitaminetekort
Een tekort aan vitamine C kan ervoor zorgen dat je sneller blauwe plekken krijgt. Ook vitamine B12 is belangrijk bij het voorkomen van blauwe plekken. Verder is vitamine K van belang voor de bloedstolling. Als je bloedstolling te traag is, kan dat blauwe plekken tot gevolg hebben. Een goed en gevarieerd voedingspatroon is belangrijk.
5. Je bent onhandig
Het feit dat je een stuntel bent, kan bijdragen aan het aantal blauwe plekken op jouw lijf.
6. Je bent ziek
Bloedarmoede, een leveraandoening en leukemie hebben allemaal blauwe plekken tussen de symptomen staan. Raak niet direct in paniek als je een blauwe plek hebt waarvan je de oorzaak niet weet. Bezoek bij twijfel je huisarts.
Blauwe plekken? Dit zijn vier remedies om zo snel mogelijk van blauwe plekken af te raken.
Autorijden kan soms een behoorlijke aanslag op de rug zijn, zeker bij lange ritten. Deze tips kunnen wellicht helpen om je rugklachten te verminderen of te voorkomen.
Heel comfortabel zijn de auto’s, helemaal als je wat ouder bent, met de zogeheten 'hoge instap’. Doordat de carrosserie wat hoger is zijn ook de stoelen wat hoger waardoor in- en uitstappen een stuk gemakkelijker gaat.
Armsteunen
Of je het gebruik van armsteunen prettig vindt, is heel persoonlijk. Bij langere ritten kunnen armsteunen helpen vermoeidheidsverschijnselen in schouders en armen te voorkomen. Heb je speciale wensen of aandoeningen dan kun je bij veel leveranciers terecht voor armsteunen naar wens.
Zithouding
De zithouding in de auto of een verkeerde afstelling van de stoel blijkt vaak de oorzaak van rugklachten.
Tips:
- Ga rechtop zitten, het bekken zo ver mogelijk tegen de leuning aan.
- De stoel moet zover naar voren staan dat je met de voeten gemakkelijk bij de pedalen kunt.
- Houdt het stuur met licht gebogen armen vast met de handen in de ‘tien voor twee’ positie.
- Schouders laag en handen ontspannen.
- De positie van het autostuur moet zo zijn dat je alle instrumenten op het dashboard kunt lezen zonder je handen te verplaatsen.
- Een hoofdsteun is op de juiste hoogte als de bovenkant van de steun even hoog is als de bovenkant van je hoofd. De maximale afstand tussen hoofd en hoofdsteun mag niet meer zijn dan 5 centimeter.
De autostoel
Een goede autostoel is niet te hard en niet te zacht. Bij een te korte zitting worden de bovenbenen niet ondersteund, een te lange zitting kan de bloedvaten in de knieholten afknellen. Bij schakelen en sturen mag de rug niet loskomen van de leuning. Is dit wel het geval dan kun je dit oplossen met een (opblaasbaar) kussentje. Ook een zogeheten lordose kussen kan een oplossing zijn. Deze biedt optimale ondersteuning aan de rug.
Oefeningen voor onderweg
Het is nooit goed om te lang in dezelfde houding te zitten. Daarom wordt vooral bij lange autoritten aangeraden vaak te stoppen. Gebruik de pauze om te ontspannen en oefeningen te doen. Verstel ook eens de stoel: wat meer rechtop of juist naar achteren.
- Ga lekker een stukje wandelen.
- Draai kleine cirkels met de heupen.
- Hang voorover en probeer met de handen de voeten aan te raken.
- Voor de nek: draai in rustig tempo het hoofd een paar keer naar links en rechts en beweeg het hoofd naar voren en naar achteren.
- Trek de schouders op en laat ze met een plofje weer vallen.
- Handig hulpjes: een cruisecontrole (voorkomt dat je lang met je been in één positie zit) en/of een auto met automaat (geen koppelen en ontkoppelen).