Vakantie
Zo ga je op vakantie zonder stress | Slimme inpaktrucs
Op vakantie zonder stress – dat klinkt goed, toch? Vaak gaat het al mis bij het inpakken van de koffer of backpack. Het liefst proppen we onze hele kledingkast in de vakantiekoffer én willen we zo min mogelijk kilo’s sjouwen. En dat is geen gouden combinatie. Met deze tips lukt het om je reiskoffer slim in te pakken, zodat je ontspannen op vakantie gaat.
Meestal staat de laatste avond voor vertrek in het teken van inpakken: je koffer of backpack checken, uitpakken, opnieuw inpakken. En een herhaling van dit ritueel. Pak slimmer in door dit stappenplan te volgen.
1. Plan, doe en check
Met een dit-moet-ik-niet-vergeten-lijst maakt stress plaats voor een opgeruimd hoofd. Start ontspannen je vakantie en maak een inpakplan. Kies welke tas of koffer je meeneemt en maak een meeneemlijst passend bij je bestemming. Plan de inpakavond drie dagen voordat je vertrekt en maak een to-do-lijst voor wat je allemaal nog op het laatste moment moet doen. Ook handig: beslis tijdig wat je thuislaat. Denk aan belangrijke papieren, inlogcodes of kostbare elektronica die je kwijt kunt raken. Lijstjes maken is dus de sleutel.
2. Je emigreert niet, maar gaat op vakantie
Wie is er goed in licht inpakken? Niemand! De meeste stress ontstaat dan ook door de vraag: ‘Heb ik wel alles bij me?’. Het gevolg: we nemen vaak te veel mee. Een extra shirt, nog een tandenborstel voor het geval dat … Echt belangrijk zijn je paspoort, het pasje van je zorgverzekering en een kopie van de reisverzekering. Bedenk dat wanneer je een meeneemlijst maakt.
3. Verzamelwoede? Spreid kleding uit
Wanneer het bekende ‘door de bomen het bos niet meer zien’-gevoel je bekruipt, wordt inpakken een chaos. Stress! Pak in met je meeneemlijst in de hand, pluk alles wat daarop staat uit de kasten, lades en tassen en spreid dit soort bij soort uit over de vloer of op je bed. Ga bij iedere groep (bijvoorbeeld shirts, sokken) na of het niet minder kan en of er een slim alternatief is. Zo’n grote badhanddoek kun je bijvoorbeeld vervangen voor een sarong. Handig als strandlaken, strandjurk en hoofdbedekking. Of neem bijvoorbeeld geen boeken mee, maar een e-reader. Geen haarmasker, maar olijfolie. Minimaliseren!
4. Koffer? Bouw slimme ruimte
Plan klaar? Tijd om in te pakken. Slimme ruimte in je koffer bouw je zo: leg niet-flexibele spullen zoals schoenen onderop en vul de open ruimte op met sokken, riemen of sieraden. Spullen die weinig kreuken of waarbij het niet geeft dat ze gaan kreuken, rol je op. Leg hierop verspreidt alle kwetsbare spullen. Als beschermer maak je een pakket van alle kreukkleding. Leg een spijkerbroek op je koffer en laat de pijpen over de rand vallen. Hierop leg je andere grote kledingstukken, waarbij het gedeelte dat niet in de koffer past over de rand valt, aan de vier verschillende zijden van de koffer. Een soort zigzagconstructie. Vervolgens vouw je het bovenste kledingstuk naar binnen, passend in de koffer. Doe dit met alle kledingstukken totdat je een pakket hebt. Vacuümzak eromheen, strak in elastieken en je bent een ware inpak-pro.
5. Zo pak je je backpack in
Om te voorkomen dat je je hele backpack leeg moet halen voor elk wissewasje, is het handig om alle spullen in groepen te verdelen. Sokken bij sokken, onderbroeken bij onderbroeken en shirts bij shirts. Die doe je allemaal in een aparte zak. Schrijf desnoods de inhoud op de zak. Stoffen zakken geven weinig geur af en maken weinig lawaai. Handig voor je buren in een hostel. Een backpack draagt het fijnst wanneer je lichte spullen zoals een slaapzak, jas of dik vest onderin stopt, een pakket van kleding daarbovenop legt en de zware spullen helemaal bovenin doet.